top of page

Torpedo 18B (1954)

Oppdatert: 20. aug. 2021


Torpedo i Norge

Torpedo-skrivemaskinen, produsert av Torpedo Büromaschinen Werke AG, var et lite underverk som dessverre ikke ble mye kjøpt i Norge. Det finnes flere av dem rundt i landet, men er ikke blandt Norges mest solgte skrivemaskiner, slik som for eksempel Remington sin Quiet-Riter eller Underwood sitt monument No. 5. Dette er for meg ubegripelig, da Torpedo-skrivemaskinene, spesielt disse 18B eller S, er ypperlige maskiner av høyeste kvalitet. Selv etter 70 år fungerer de meget godt og har pallplassering når det kommer til skrivefølelsen blandt skrivemaskiner i denne størrelsen.


Opphav

Torpedo Büromaschinen Werke AG ble opprettet i 1896, hvor de laget sykler. I 1907, bare 9 år senere, bestemte de seg for at de skulle kaste seg ut og produsere skrivemaskiner. De kjøpte opp Johann Voelker-kompagniet som hadde laget skrivemaskiner i knappe 3 år på det tidspunktet og slo seg sammen for å starte en ny linje skrivemaskinmodeller. Man kan mildt si at resulatet var en suksess, iallfall i Tyskland. De skulle snart også smake på gode salgstall internasjonal også takket være eksepsjonell ytelse.


Rundt 1930 ville de også starte å legge mer fokus på eksport av maskinene sine ut av landet, men innså at etter en ganske brutal krig var det best å kanskje ikke markedsføre maskinene sine under det hardt-klingende tyske navnet Torpedo. Følgelig begynte de å selge maskiner under navnet 'Blue Bird', spesielt i England. I land som USA og England er det følgelig mye vanligere å finne disse maskinene med teksten "Blue Bird" i stedet for Torpedo, men det er 100% den samme maskinen foruten logoen.


Spesielt etter andre verdenskrig skulle selskapets skrivemaskiner bli populære. Store deler av fabrikken deres ble bombet under krigen, men allerede i 1946 var fabrikken bygget opp igjen nok til at de kunne gjenoppta produksjon, og i 1947 hadde de fått en arbeidersamling på 543 ansatte. Etter bare 2 år hadde dette antallet doblet seg. Trenden fortsatte stødig opp, og alt i 1956, 10 år etter at de bygget seg opp igjen etter krigen, hadde de rundt 2200 ansatte. En økning på i snitt 220 ansatte per år i 10 år er ganske utrolig.


Ytelse

Maskinen i seg selv er meget responsiv når man skriver på den. Det er ingen forsinkelse i når du begynner å trykke inn tasten, og når type armen starter sin bevegelse opp. Maskinen er bærbar, men allikevel er mekanikken laget slik at typearmene får godt momentum når man skriver. Følgelig treffer stemplene valsen godt med lite press fra fingrene. De spretter raskt tilbake og fører følgelig til mindre oppheng. Maskinen har akkurat nok funksjoner til å oppleves som godt rustet, uten mye krumspring.


Designet er meget pent, men har muligens en lilletå over i sonen "trygt, men kjedelig". Det er noe simplistisk elegant med dette designet som bare roper "klassisk skrivemaskin" uten at den er absurd eller kjip på noen måte. Maskinen er utvilsomt en av mine favorittmaskiner.

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page