top of page

Royal Quiet De Luxe (1957)

Oppdatert: 15. nov. 2021


Royal er en av de lengstlevende produsentene av skrivemaskiner i verden. De startet opp i 1907 i USA med sin Royal #1, og produserte nesten alle modellene sine i store kvantum frem til 70-tallet. Når ting stanset opp for dem, solgte de seg til Olivetti (slik som mange andre gjorde), og mens Olivetti eksisterer den dag i dag, og du kan finne helt nye skrivemaskiner på markedet med emblemet 'Royal', så er ikke disse den originale fabrikanten. Merkevarenavnet har blitt lisensiert ut til en annen produsent som har designet sin helt egen maskin og blir solgt med et emblem de ikke har noe opphav eller tilknytning til.


Royal produserte en rekke forskjellige modeller og typer skrivemaskiner, men når de introduserte sin bærbare Quiet De Luxe tok det virkelig av på det private markedet. En maskin som ikke kostet alt for mye, i en lekker innpakning, og med et attraktivt antall funksjoner. Utover 60-tallet begynte de også å levere maskiner i et utvalg forskjellige spreke farger. Du kunne få rød, blå, beige, grønn, rosa, og som vist over, blågrønn. Standard var allikevel grå, og var som oftest den folk flest kjøpte. Hvorvidt dette var fordi de andre fargene kostet ekstra eller om det bare var grå som ble ansett som mest seriøst vet jeg ikke.


Rødfarget skrivemaskin av typen Royal P fra 1929
1929 Royal P i rød farge og svarte eksenterkanter

På 30-tallet ble det produsert 2 forskjellige maskiner som lignet veldig på hverandre. Den ene het De Luxe, og var en riktig så god skrivemaskin med alle funksjoner man skulle kunne ønske seg på den tiden. Den kom som standard i svart, men hadde du pengene og lysten kunne den også leveres i blå, grønn eller rød. På bildet til siden vises en forgjenger til De Luxe Royal P som demonstrerer et alternativt fargevalg.


Den samme maskinen ble også produsert under navnet 'Quiet'. Dette var den samme maskinen som 'De Luxe', men kom med en noe mykere valse. Dette kunne gjøre at maskinen bråket noe mindre, men det var nok ikke en voldsom forskjell. Den dag i dag har valsen på både De Luxe-maskiner og Quiet maskiner hardnet og blitt like stein harde, så det er i essens ingen forskjell på dem lenger.


Quiet De Luxe modellen gjennomgikk hele 6 revisjoner av designet sitt før Royal skiftet ut såpass mye at de følte et navneskifte var på sin plass, og 'Futura' tok over som deres bærbare modell. Maskinen i dette galleriet var den siste iterasjonen av design på disse maskinene før de sluttet helt å lage dem. Modellen var ekstremt populær, og var på verdensbasis en av de mest solgte maskinene i sin tid. Her i Norge var det andre maskiner som var minst like populære eller mer, men spesielt i USA er Quiet De Luxe maskinene noe man ofte finner i bruktbutikker og sider som Craig's List.


I et forsøk på å øke salget av maskinene sine begynte Royal å selge sine mest populære maskiner i forskjellige farger, og begynte å levere flesteparten av maskinene sine med en alternativ skrifttype kalt "Canterbury". De fleste maskiner var fremdeles levert med Pica (10 tegn per tomme), men et mindre utvalg kom i Elite (12 tegn per tomme). Maskinen i galleriet er over er den mer sjeldne typen Elite, noe som betyr størrelsesmessig mindre bokstaver og mer samlet skrift.


Når det kommer til Quiet De Luxe sin verdi som bruksgjenstand er samlerfolket interessant nok splittet. Noen samlere synes maskinen er ypperlig i bruk, og har den som en av favorittmaskinene sine. Andre samlere har hatt mer uflaks med maskinene de kjøper, og opplever maskinen som problematisk. Mange av disse maskinene har med tiden fått dårlige escapement-mekanismer. Det er uklart nøyaktig hvorfor disse ender opp med å bli upresise, men mange opplever at de har det med å hoppe flere hakk frem når de skriver på tilsynelatende tilfeldige tider.


Jeg har ikke skrevet mange sidene med akkurat denne maskinen enda, men har foreløpig ikke lagt merke til noen hoppetendenser. Maskinen later til å være i spesielt god stand rett og slett. Den føles slettes ikke verst i tastene. Den er lett og ledig i bevegelsene, men oppfattes ikke som slingrete eller løs av den grunn. Maskinens utseende er også i meget god stand, bortsett fra et kakk i malingen på toppen som ser ut til å kunne være fra en tidligere servicetekniker som kan ha klønet litt med å få skallet på plass igjen. Dette er ikke overraskende da ytterskallet på maskinen er ganske krunglete å få av og på igjen.


Alt i alt en flott maskin med god ytelse. Skrifttypen er spesielt pen og jeg vil tro maskinen vil bli i min samling en stund fremover, da jeg neppe blir lei denne med det første!


Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page