top of page

Patria Patria (1938)Patria var et sveitsisk selskap som eksisterte fra starten av 1900-tallet. I sin oppstart så produserte de - kanskje noe overraskende for oss - ski og skistaver. Det var først i 1936 at de begynte produksjon av en bærbar skrivemaskin, designet i samarbeid av Otto Haas og Carl Winterling. Modellen ble godt mottatt, spesielt i Sveits, hvor blant annet den sveitsiske hær tok maskinen i bruk i sine rekker.


Til tross for god mottagelse gikk det ikke kjempebra med det opprinnelige Patria-selskapet, og i overgangen 1938-39 ble selskapet oppløst. Det ble umiddelbart overtatt og sømløst fortsatt produksjonen av i Zürich. Ettersom produksjonen av maskinen ble startet først i 1936 er det vanligste å finne maskiner som er merket som at ble laget i Zürich, men modellen i galleriet her har jeg vært heldig nok til å finne fra tiden det fremdeles var Sveitsis-produsert.


Modellen forble i produksjon i Zürich av helt inn i 1943 til produksjonen ble igjen flyttet tilbake til Sveits hvor den kort etterpå ble redesignet og sluppet ut i ny drakt.


Selskapet hadde hele tiden vært meget villige til å selge løyve til at andre selskap kunne kjøpe deres maskin og selge den videre med eget navn på. Altså en såkalt "rebrand". Dette ble spesielt sant etter 1944. Flere av dem endte med å gi maskinen sitt eget ytterskall for å gi den sitt eget "flair", men det indre maskineriet var det samme. Følgelig kunne du få den samme skrivemaskinen med andre typer navn på, som fort kan skape forvirring i samler-rekker. Eksempler på andre produsenter som skulle selge Patria-maskiner under sitt navn var Swissa, Byron, Japy, Oliver, Amaya, Voss Privat og Pulsetta.

Maskinen er robust og skriver godt. Den er elegant i design og til tross for sin tynne størrelse og lette vekt er den overraskende god i bruk. Jeg var overrasket over ytelsen på maskinen når jeg første gangen plukket opp modellen. Ofte kan slike ekstra tynne maskiner bli opplevd som litt pinglete i tastefølelsen, men denne har mer motstand enn man forventer og det komplimenterer opplevelsen godt.21 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page