top of page

Imperial Standard 55 fra 1947


Det er ikke mange som kan skryte på seg å være produsent av skrivemaskiner 'by appointment of the late King George IV', men der har du altså Imperial. Imperial både store og små maskiner, men iallfall i senere tid er de nok mest kjent for sine større doninger. Denne pluggen på 15 kg er inget unntak. Maskinen kom med mulighet for både stensil-skrivning såvel som flerfarget bånd. Den hadde dynamisk tildelt tabulatorpunkter gjennom bruk av en spak på baksiden, og kanskje mest uvanlig av alt; den hadde slengnavnet "a serviceman's dream".


Sistnevnte dreier seg om skrivemaskin-reparatører. Årsaken til det var at det er ekstremt enkelt å ta maskinen fra hverandre i grove deler. På et av de siste bildene i galleriet over demonstrerer jeg til hvilken grad maskinen kan demonteres uten å skru ut en eneste skrue. Det er ingen sak å komme til for å utføre både reparasjon og service. Det var også tenkt på som mulighet at du kunne kjøpe flere av den indre kassen (vist på bildet nederst til høyre). De forskjellige kunne da ha forskjellig størrelse på teksten, såvel som variert skriftstørrelse. Om du trengte noe annet så flippet du bare hele det settet ut av skrivemaskinen og byttet det med et du trengte.


Det fantes enklere metoder for dette, for eksempel som demonstrert av Blickensderfer-maskiner fra så tidlig som 20-tallet, der maskinen skrev via et hode på toppen som kunne byttes ut. Disse maskinene kunne dog ikke variere hvor bredt adskilt tegnene ble skrevet. Skulle man oppnå det måtte man bytte fremrykksmekanikken, noe man kunne med Imperial sin løsning her. Det var dog fremdeles kostbart å skulle kjøpe den indre mekanikken, så det var ikke voldsomt pengebesparende akkurat.


Denne maskinen kommer fra Drammen. Den ble kjøpt av en dame hvis far var handelsmann i området. Hun hadde tatt vare på maskinen etter at hun fikk den av ham, men hun følte tiden var inne for at den skulle få et nytt hjem. Maskinen var i relativt god stand, men hadde fått en trøkk oppunder tastene 'A' og mellomromstasten. Det gjorde at disse tastene hang opp litt når de var under bruk, så noe forsøk på å korrigere bøyd metall måtte utføres. Tastekammen som holder bokstavarmene adskilt trengte også å bli polert ned noe.


Ekstra spesielt med denne maskinen er hvor godt bevart og inntakte dekalene på maskinen er. Det er kun tegnene helt forrerst på stangen foran tastaturet som har merkbar slitasje. Resten er som nye. For meg personlig er det også noe ekstra kult med de røde merkene på innsiden av blekkbåndlokkene. Det er noe med fonten på teksten, rødfargen og det britiske elementet som minner meg mye om "Keep calm and carry on" plakatene.


Maskinen har også en noe utypisk variant av den klassiske skrivemaskin-"fonten" som jeg liker godt. De er like brede som vanlige maskiner, men de er høyere enn normalt. Dette er noe som gjør at jeg synes de egner seg spesielt godt til å blant annet skrive matoppskrifter på!

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page