Sveitsisk presisjon
Hermes var en serie skrivemaskiner produsert av Paillard S.A. i Yverdon, Sveits. Det finnes en del forskjellige Hermes modeller, men spesielt vellykkede var Media-/2000-/3000-modellene. Hermes hadde i en periode laget stasjonære skrivemaskiner som var relativt vellykkede, men det kan argumenteres for at det ikke var før midten av 30-tallet med slippet av Hermes Media/2000 at ting virkelig ble sparket i gang for dem.
Hermes Media var en mer grunnleggende versjon av skrivemaskinen enn hva 2000 var, men det var ikke voldsomme forskjeller. Hermes 2000 var identisk med Media, men kom med tabulatorfunksjon, og et par andre detaljer i varierende grad etterhvert som generasjonene av modeller kom ut.
I Europa var det mellom 30- og 50-tallet i stor grad Tyskland og England som produserte skrivemaskiner. Når krigen brøt ut ble det brått mangler på råvarer som stål, men også opplevde de fleste fabrikker å bli kommandert av landets overhoder til å skifte produksjon til våpen fremfor skrivemaskiner. De fikk fremdeles produsere skrivemaskiner, men de måtte i den perioden spesialbestilles og produseres på etterspørsel fremfor at de lagde lagervare. Dette gjorde det både dyrt, tidkrevende og komplisert å få tak i en ny skrivemaskin.
Hermes maskiner som ble produsert i det nøytrale Sveits var naturligvis et unntak fra alt dette. De hadde på samme måte som resten av verden problemer med å få tak i stål, men kunne fritt produsere som de selv ønsket. Følgelig kunne det være enklere å få tak i en Hermes under krigen enn det var en del andre.
Denne maskinen er i meget god stand. Den så profesjonell service så sent som i 1980, da utført av en Facit-reparatør i Lillestrøm ved navn Tore, en mann jeg har hatt gleden av å møte. Maskinen har lakken intakt på alle overflater, med unntak av et par kakk på det ene spole-lokket. En annen spesiell egenskap maskinen har er klistremerket fra butikken som solgte maskinen på 40-tallet.
Maskinen er opprinnelig svensk. Jeg er usikker på om opprinnelig eier kjøpte svensk maskin på den tiden nettopp fordi Norge var okkupert og skrivemaskiner var vanskelig å oppdrive, eller om eieren opprinnelig var svensk selv. Jeg kjøpte maskinen av den opprinnelige eierens sønn som hadde tatt over etter at eieren døde, men han nevnte ikke hvorvidt hans far var fra Sverige. Han fortalte derimot at hans far hadde vært handelsmann og brukte maskinen til å skrive ut ordre, kvitteringer, kontrakter og forhandlingsbrev i mange år. Han var ganske sikker på at maskinen hadde behandlet handler for flere millioner kroner gjennom farens karriere.
Når Tore utførte service på denne maskinen i 1980 gjorde han en eksepsjonelt ryddig jobb. Denne maskinen trengte jeg knapt gjøre noe annet enn å støvsuge og polere lakken på, så var den i praktfull stand. Maskinen gir motstand i knappene på en veldig behagelig måte og skriver veldig fint. Det har fort blitt en av maskinene jeg liker best å skrive på, og utseendemessig har den også pallplassering blant samlingen.
留言