top of page

Fox Portable No 1 (1919)

Oppdatert: 20. aug. 2021


Jeg har allerede skrevet en post om selskapet Fox Typewriters og hvordan de både oppstod og svant hen. Det er en interessant og litt trist historie som er verdt en lesning.


Fox Portable No 1 var altså Fox Typewriters sitt første forsøk på å komme inn på markedet for bærbare maskiner. Dessverre skulle maskinen bli ansett som så lik Corona Folding at det resulterte i et søksmål. Hvorvidt det var med vilje og viten eller bare ren uflaks er uklart, men det satte selskapet utfor en kant det allerede stod og balanserte på etter en vanskelig periode med verdenskrig.


Maskinen er liten og nett. Vognen med valsen og båndrullene kan vippes bakover til baksiden av maskinen slik at den blir flat og kompakt. Typearmene beveger seg lett og ledig mot valsen, og som mange av de riktig gamle maskinene har den ikke bare de to sett med tegn per stempel, men tre. Det finnes en "Cap" tast som fungerer som den kjente Shift knappen og gjør at man kan få store bokstaver. Over den igjen finnes en "Fig" (kort for "Figure" som gjør at tastene skriver spesialtegnet affiliert med tasten.


Denne modellen har noen problemer dessverre. Den er fra 1919, og det merkes. Den har levd et hardt liv. Den mangler en bakplate som skulle skjermet noe av de mekaniske delene. Denne manglen har åpnet for at følsomme komponenter i maskinen har fått en smell, og en springfjær som skal sørge for at fremrykksmekanismen smetter på plass igjen er borte. Jeg har en plan om å korrigere dette da den opprinnelige springfjæren kan minne mye om en simpel sikkerhetsnål. (Altså en fjæring som dytter utover i stedet for å trekke seg sammen).


Flere av maskinens taster har også en mekanisk obstruksjon som gjør at de ikke fungerer. Vanligvis blir gamle maskiner møkkete og problemet kan "vaskes bort", men denne har ytterligere problemer som må korrigeres. Trolig har noe blitt bøyd og det må korrigeres. Det er også et problem med maskinens båndtrekk. Mekanismen som skal tvinge høyre spole til å bevege seg rundt og gi ut bånd er bøyd slik at den ikke treffer tannhjulet den skal dra rundt korrekt. Det er foreløpig utvisst om dette bare er å få bøyd tilbake, eller om det er noe mer som skal til. Det kan hende at en skrue må skiftes ut, og det er uklart hvor jeg kan oppdrive en korrekt skrue.


Som bildet i galleriet viser så fungerer den til å skrive på, men har trøbbel med å lage jevn og stødig tekst. Dette er korrigerbart så den skal bli bedre, men vil trolig aldri bli like stødig som de mer moderne maskinene. Dette er ikke helt til å unngå med en såpass gammel maskin. De var ikke like presise som maskinene laget senere naturlig nok, men selv med det faktum er det bare slik at det er fryktelig vanskelig å gjøre slike tilpasninger 100% korrekt.


Maskinen er nok den i samlingen min som har "dårligst" funksjonalitet, men dens forhistorie gjør den utvilsomt meget interessant og til dels sjelden. Iallfall for meg!

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page