top of page

Alpina SK24 (1963)Alpina var aldri en av de virkelige storselgerne på linje med Royal Quiet De Luxe eller de senere Brother-maskinene, men det var ikke fordi den ikke fortjente det. Maskinens hovedsaklige "problem" er at til å være en bærbar maskin i koffert er den overraskende stor og tung. Mens mange typiske bærbare koffert-maskiner veier rundt 7-9kg, klokker Alpina SK24 inn på nærmere 12kg. Om man først skulle ha en koffert-skrivemaskin så ville mange nok ha noe som var lettere å dra med seg enn dette beistet, og hvis vekt og strørrelse ikke hadde så mye å si så lenge ytelsen var god kunne man jo like gjerne gå for en fullstørrelses skrivebordsmodell.


Men når det er sagt er faktisk Alpina SK24 et skikkelig vidunder av en maskin. Ja, den er stor og tung, men den kommer tross alt i en koffert. Det betyr at den ikke bare kan fraktes greit, den kan også settes bort og skjermes fra støv og støt, og med stil. Det er en slags "in between" for de som krever mer av maskinen sin enn de typiske bærbare gir, men som ikke ønsker å dedikere en plass på et bord til en skrivebordsmodell.


Modellen kan ved første øyekast nesten se billig ut med sin store returarm i nylon, og med tanke på at kompakthet gjerne oppfattes mer rafinert så gjør den store størrelsen og at man lett kan dømme denne litt. Men returarmen tross å være plastikk er faktisk meget god i bruk. Blant noe av de bedre jeg vet om faktisk. Den er meget behagelig i bruk og er mer robust enn man kanskje skulle tro. Den kommer også med funksjoner på en tilfredsstillende måte kan brettes inn og holdes inntil maskinen under frakt.


Et annet konstruksjonsvalg som gjør maskinen ekstra god er at vognen kan tas av ekstremt simpelt. På undersiden av selve vognen finner man også fremrykkshjulet som gjør at å rense og betjene denne maskinen for bruk er veldig enkelt. Den gode størrelsen gjør også at det er bedre plass mellom komponentene som ellers er satt inn i maskinen, slik at det også er lettere å komme til når man renser.


Ytelsesmessig er maskinen blant mine absolutte favoritter. Den føles meget god i tastene og gir godt moment i typearmene. Dette gjør at det er relativt enkelt å bli god på å skrive med jevn print på maskinen. Den har også alle funksjoner man skulle kunne ønske seg i en skrivemaskin. Den har tabulator med sette-/kansellere-spak på tastaturet for enkel oppretting og fjerning av tabulatorpunkter. Den har en god spak for å regulere hvor mange linjeskift returarmen lager, og naturligvis støtte for flerfarget fargebånd.


De eneste minus jeg personlig opplever ved maskinen er at marginspakene oppleves overraskende billige til å være en maskin som ellers har så mye finesse. Det er også litt synd at den ikke har støtte for at man kan bruke midten av fargebåndet slik enkelte maskiner som for eksempel Hermes 3000 kunne ha på denne tiden. Det var en nyttig funksjon for optimal utnytting av blekket i fargebåndet. Noe så rafinnert og stort som Alpina SK24 burde også hatt en slik.

10 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page