top of page

Adler Privat (1958)Adler var en stor produsent som sammen med Triumph produserte noen av de mest solgte skrivemaskinene i Europa. Maskinen fra Adler/Triumph vi som oftest ser her til lands er modellene Gabriele/Perfekt. De er bærbare maskiner i robust metall-koffert. Maskinene er meget gode i bruk og var rimelig priset.


Adler produserte også større maskiner ment for profesjonell bruk. Den største av dem var bare kalt Universal og er kanskje best kjent for å være skrivemaskinen til Jack i "The Shining". Men de laget også en mellomting: En flatere, men allikevel stor maskin som ytet ekstremt godt. Den var robust, men samtidig simpel nok at den ikke trengte koste voldsomt mye. Den var montert inn i selve ytterskallet på maskinen, så den hadde ingen indre ramme som skallet satt utenpå. Modellen ble bare kalt "Special", og ble høvelig populær i det profesjonelle markedet.

Skrivemaskin sett forfra
Adler Special

Det er smått uvisst hva motivasjonen var for det, men Adler bestemte seg for at de ønsket å lage en bærbar variant av Special, og det var med det de lanserte Privat. Privat ser rett og slett ut som en Special som noen puttet i kokvask så den krympet. Hadde det ikke vært for et tydelig høyere topplokk og støttetastene på sidene av tastaturet, er de to maskinene såpass like at man kan forstå hvordan noen kan blande de sammen.


Modellen er helt topp i bruk. Den har etter min personlige mening den akkurat riktige motstanden i tastene, og formen på tasten er akkurat riktig størrelse for å være lett nok å treffe, men ikke unødvendig mye heller. Vognen glir meget behagelig, og returarmen er robust og bra formet. Vognutløser-spaken på øvre høyre side oppleves som kanskje unødvendig stor, og første gang jeg så den trodde jeg det kunne være en hurtig-papirmater slik enkelte store skrivemaskiner kan ha, men dessverre. Det hadde vært veldig stilig!


Til tross for at modellen er meget god i bruk slo den ikke voldsomt godt an. Den var kun i produksjon over en 5-6 års periode, og solgte i et totalt opplag av omtrent 45.000 maskiner på tvers av hele verden. Det er på ingen måte et ubetydelig tall. Det finnes flere modeller fra andre produsenter som det ikke ble laget mer enn rundt 5-10.000 av, så 45.000 er ganske respektabelt. Det blir allikevel potensielt snevert når man sammenligner det med andre store suksesser som for eksempel Adler Tippa som ble produsert over 20 år i et opplag på 6.500.000. Det er 325.000 Tippa maskiner hvert år mot 7.500 av Privat-modellen per år.

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page