Jeg skrev for en tid tilbake en lang post om hvordan man kan vurdere pris på en skrivemaskin. Den kan du lese her. Artikkelen lister opp konseptene alder, tilstand, variasjon, og marked, og slutter av med å liste opp hvordan du kan samle informasjon om hva tilsvarende maskiner går for. Allikevel er posten veldig lang, og jeg ønsker å gjenbesøke tema, gjerne i mer tilspissede poster. Dagens post vil omhandle auksjoner og auksjonshus, både online og ellers, og hvordan de ofte er sentrale i å evaluere en gjenstands verdi, men hvordan det allikevel kan avle urealistiske forhåpninger om private salg. Til slutt i posten vil jeg presentere noen eksempler på mine meninger om "det globale markedet" når det kommer til skrivemaskiner også.
Kjente plattformer
Steder som typisk kan selge skrivemaskiner er nettsteder som Finn.no (som i utgangspunktet ikke er en auksjonsplatform, men som tillater at man gjør det under gitte regler), og mer internasjonalt eBay.com. Det finnes også nettsteder som etsy.com som heller ikke er en auksjonsside og ikke er så mye bruktsalg som det er en online butikkfront for håndtverkere og kunstnere. De er ikke relevante for denne posten, men jeg nevner dem da jeg vet at noen her i Norge finner Etsty-annonser når de ser etter estimater på verdi for sin maskin. Jeg vil ikke gå i detalj på Etsy nå, men annonser på denne plattformen er kanskje det dårligste estimatet på verdi for en ting på hele Internett. Hovedsaklig fordi de som selger her ikke bare selger tingen, de har som regel også gjort noe med den (rens/maling/restaurering/reparasjon til varierende kvalitet) og tar seg betalt for også det.
Det er også bruktbutikker, antikkvarehandler og ikke minst spesialiserte auksjonshus, hvor mange av dem legger ut tingene sine på internett. Alle disse vil ha egne variasjoner på priser som er avhengige av innflytelse fra både marked og mer interne påvirkninger. Disse påvirkningene kan være at prisen reflekterer at de har regninger knyttet til deres virke som må betales, kanskje prisen skrus ned fordi de trenger å få noe vekk fra lageret sitt, kanskje prisen skrus opp fordi de har fått en ekspert til å gi et høyt estimat på varen, kanskje de er rett og slett grådige. Det er mange faktorer som kan komme i spill.
For å ha det nevnt også: En annen viktig faktor med disse auksjonsnettstedene og -husene, er at de selger og sender varer internasjonalt. Det betyr at priser kan presses opp mer fordi de åpner markedet for flere mennesker. Jo flere interessenter man får i en budrunde, jo høyere kan de presse hverandre. Det er også slik at enkelte type gjenstander selger for mer i andre deler av verden enn her. Følgelig, om man ønsker å maksimere sin gevinst kan det være lønnsomt å nå nettopp disse markedene.
Hvis noe er mye verdt i USA, men ikke selger for de summene i Norge, kan man ikke selge utelukkende lokalt og forvente at kjøpere i området skal strekke seg til det samme. Markedet bestemmer pris, men hvis kjøperne som er villige til å betale mye befinner seg i et helt annet marked enn du vil selge i kan du ikke regne med med å presse kjøperne i ditt marked opp til det samme uten at det andre markedet faktisk er med på å aktivt påvirke budene. Jeg kommer med noen eksempler på dette mot slutten av denne posten.
eBay.com er i utgangspunktet kanskje det eneste stedet man kan gjøre noen estimater på verdi for privat bruktsalg i et internasjonalt marked som faktisk kan vise til "bevis". Det er nemlig mulig å søke opp de siste tre måneder av solgte annonser og auksjoner, som faktisk viser sluttsummen på auksjonen. For å finne disse søker du etter varer på samme måte du ville ellers, men går til filtere i sidemenyen og velger "Sold items". På denne måten vil du kunne se gjenstander som har solgt tidligere og dette vil være en sterk indikator på verdi. Allikevel er det ikke helt så rett frem heller i realiteten.
Renommé
Her kommer både renommé og kunnskap inn som faktorer for prisene. For eksempel: En kjent tysk selger på eBay med navn Galerie Alte Technik (GAT) har solgt tusenvis av skrivemaskiner og andre antikke/vintage tekniske gjenstander. Med personlig erfaring på hva maskiner har solgt for før, god kjennskap til hva entusiaster liker å vite om maskiner de vil kjøpe, og mye erfaring med å sende skjørt maskineri i post, har de godt rykte på eBay og mange stoler på dem. På grunn av dette, hvis en helt ny konto og GAT hadde postet den samme ettertraktede maskinen for auksjon, er det sannsynlig at GAT sin auksjon ville endt for mer penger enn den ukjente ville.
Derfor, å se på GAT sine ferdige annonser for å estimere verdi er ikke nødvendigvis noe du som privatperson kan regne med å kunne gjenskape. Det samme er sant om auksjoner holdt av andre auksjonshus både på eBay og ellers. De har bygget tillit og nettverk som gjør at de klarer å samle flere interessenter som er villige til å strekke seg lenger enn ved et tilfeldig privatsalg. Det er også vanligere at flere folk rutinemessig kommer for å se på hva de har for salg og er mer villige til å sette av både tid og penger for å følge opp auksjonene. Det er ofte med god grunn til at folk velger å la auksjonshus selge sine verdifulle gjenstander i stedet for å selge dem selv tross alt.
Det er viktig å ta med i beregningen at auksjonshus og eBay alle sammen tar prosenter av salgssummen som lønn for formidlingen. Derfor, om en auksjon for en sjelden skrivemaskin fra et kjent auksjonshus har endt på 5.000kr, betyr ikke det at personen som selger den får 5.000,-. Store og kjente auksjonshus tar prosenter av salgsbeløpet som lønn for at de har solgt tingen for deg, og det samme gjelder også eBay. eBay tar 12.9% av beløpet, så om en auksjon der ender på 5.000,- så får selgeren av tingen 4.355,-. Andre auksjonshus har sannsynligvis en annen prosent.
Lett gambling
Når man velger å la auksjonshus selge din ting på konsesjon så kommer det altså med en pris man betaler for at de bruker sin erfaring, og sitt renommé og nettverk til å presse prisen opp. Allikevel er det ikke slik at selv om du betaler en slik pris så garanteres du at det lønner seg. Auksjoner er et slags hasardspill hvor om du er heldig så blir sluttprisen høy, men hvis du har uflaks ender auksjonen lavt. Noen auksjoner opererer med et skjult reservert beløp som tilsier at hvis auksjonen ikke kommer over det punktet så godtas ikke sluttprisen på gjenstanden. Andre har ingen slike ting og gjenstanden vil bli solgt selv om prisen slutter lavt. Da er du som selger forpliktet til å la det gå.
Dette er grunnen til hvorfor det å se private annonser sitere avsluttede auksjoner fra kjente og store auksjonshus der prisen har endt høyt som argument for hvorfor de skal ha den samme summen selv kan være frustrerende for entusiaster som kjenner markedet godt. Det er litt som å si at et lodd i en trekning er verdt hva førstepremien i trekningen er verdt. Man kan for all del undersøke solgte auksjoner for å etablere verdier, men én auksjon alene setter ikke verdi. Den gir en pekepinn som man gjerne kan bruke, men uten flere auksjoner er det vanskelig å si om den ene man har funnet har endt høyt, lavt, eller midt på treet. Det man allikevel kan gjøre er å bruke det som estimat for en pris, men være åpen for bud som kan være lavere til et punkt man selv føler er greit. Har du tid og tålmodighet til å la din maskin stå på en hylle i påvente av at noen vil betale deg direkte hva en internasjonal auksjon har solgt for, så er det for all del bare å gjøre det. Kanskje har du flaks og det kommer en på døra som er interessert, men du risikerer å vente lenge.
Selgers marked?
Noen mener at det er nettopp det med at hvis noe selges dyrt i USA, så er det med tilgjengeligheten av global shipping som gjør at det følgelig naturligvis må koste mye også her. Jeg er åpenbart ingen ekspert i feltet, men jeg mener dette er en problematisk holdning.
Si at jeg har en sjelden skrivemaskin i god tilstand. Jeg har fulgt auksjoner på dette fra kjente auksjonshus i USA over tid og observert at de har solgt der for rundt 15.000kr. Jeg kunne tenkt meg å kassere inn på dette og ønsker å selge den for det. Jeg oppretter en auksjon som skal nå det amerikanske markedet, men fordi at mitt objekt må krysse både landegrenser og kontinent så løper det avgifter og høy fraktpris. Maskinen er tung og må ha solid kasse med masse polstring, og frakten alene kan ofte komme på over 1.000kr. Det vil også være importavgifter og fortolling på maskinen, som ved 15.000kr ikke blir ubetydelig. Med en MVA på 25% blir dette 3.750kr i ren fortolling + behandlingsgebyr. Da er vi med tillegg for kasse og beskyttende materialer fort oppe i 5.000,- ekstra i avgifter for den amerikaneren som eventuelt vil kjøpe. Slikt tenker gjerne samlere over, og derfor er det mange som ville satt sin makspris til kanskje 10.000,- i stedet for 15.000,-. Hvis jeg da får et vinnende bud på 10.000kr vil eBay sine egen andel være på 1.290,- så jeg får ikke mer enn 8.710,- i lomma, selv om en overfladisk markedsanalyse gav inntrykk av at jeg burde fått 15.000,-.
Si det går andre veien, og at det er en sjelden maskin jeg ønsker å kjøpe som i USA koster 15.000,-. Av samme grunn så blir dette vanskelig for meg å kunne kjøpe fra USA uten å måtte godta å gå opp i nær 20.000,- i totalsum, samt at jeg må godta risikoen det er å sende det over lang distanse. "Aha!" tenker kanskje noen nå da: "Så verdien her i Norge for denne maskinen er da faktisk 20.000 fordi så lenge noen vil betale prisen så er den verdt det". Jeg ser logikken din der da, men la oss se litt på den fremover i tid.
Hvis vi sier at jeg faktisk gjør dette da og tar inn denne maskinen til den prisen, men om noen år finner ut av at jeg må likvidere den fra samlingen. Jeg prøver da å selge den igjen selv, og naturligvis ønsker jeg da å få tilbake minimum det jeg investerte i den selv. "Noen var jo villige til å betale 20.000, nemlig meg, så da er den jo verdt det", tenker jeg kanskje da.
Som jeg gikk igjennom tidligere er det altså trolig at jeg ikke vil få mer enn nærmere 10.000,- for den, så jeg vil faktisk tape 10.000,- på kjøpet. Ja, jeg var kanskje i dette hypotetiske eksempelet villig til å betale 20.000,- for å få maskinen, men jeg vil argumentere for at det var dumhet som la til grunne for den villigheten, ikke innsikt i markedsverdi.
La oss så si at jeg har lyst på denne maskinen som i USA selger for 15.000,-, og at noen her i Norge skal selge den samme modellen. Skal ikke de da fint kunne ta 15.000,- for maskinen de også akkurat som Amerikanerne gjør? Klart de kan, det er jo deres eiendel som de kan gjøre som de vil med. Men mitt argument i mot at de kan forvente de summene er at hvis det er USA som presser prisen på dette, men den informerte kjøper i USA ikke vil gi den samme prisen for en maskin kjøpt i Norge som de ville betalt i USA, så faller det argumentet. En gjennomtenkt kjøper i USA vil ta med i beregningen både risiko for frakt og det å gjøre store kjøp fra noen som de ikke bare ikke kjenner, men fra et helt annet kontinent at på til. De vil også ta med import og frakt-kostnader, så de ville ikke gitt like mye for maskinen.
Dette er grunnen til hvorfor jeg selv kan finne på å gi lavere bud til noen på det norske markedet enn hva selgere ber om hvis de har funnet priser fra vellykkede auksjoner i utlandet. Det er ikke sikkert prisen er urealistisk opp mot internasjonale marked, men jeg er var på å gjøre kjøp som vil resultere i store tap for meg hvis jeg skulle funnet på å enten gjøre et bytte med en annen samler, eller rett og slett selge den selv.
Et unntak fra dette er online handel, for eksempel fra eBay. En selger som selger her kan selv styre om gjenstanden er åpen for global shipping eller ikke, og i de fall hvor de er åpne for frakt så kan en kjøper befinne seg hvor som helst i verden. Det er umulig å si for sikkert hvor kjøperen befant seg. Kanskje en tysk samler kjøpte noe fra USA? Kanskje en tysk auksjon ble kjøpt av en amerikansk samler som var ekstra desperat etter modellen? Dette er vanskelig å få svar på helt uten videre. Men poenget med hvordan auksjonshus kan få høyere priser enn privatsalg kommer igjen frem her.
Dette er selvsagt bare mine meninger om saken som jeg baserer på mine egne erfaringer med kjøp og salg både i Norge og med entusiaster i både Tyskland og USA, men jeg er ikke ekspert på antikviteter og kjøp og salg av dem.
Comments