Skrivemaskiner er utrolig robuste saker, og mange av dem har allerede levd lenger enn sin opprinnelige eier. Alt i maskinen er allikevel ikke udødelig, og et av elementene er til og med nesten ferskvare. Fargebåndet. Et godt fargebånd holder en stund. Det kan skrive rundt 3-400 A4-sider før det blir for svakt, og lever generelt i noen år før det begynner å tørke inn. Før i tiden var det ikke verre enn å dra på nærmeste kontorrekvisita-butikk så fant du nye bånd, men i dag er saken langt verre.
Kjøpe fra meg?
Jeg fører noe fargebånd som jeg kan tilby. Jeg har importert plastspoler av typen DIN2103/GR1, som er den vanligste sorten brukt av europeiske merker (Hermes, Facit og Olivetti er noen unntak).
Jeg anbefaler i utgangspunktet at man prøver å bevare de gamle spolene man har. De er generelt bedre laget enn de jeg har importert nye. Jeg bruker de importerte plastspolene til å måle opp riktig mengde bånd, samt frakte dem trygt til deg. De kan også brukes i par, og vil funke ok, men anbefalingen er altså å overføre båndet til de gamle spolene. Mer om hvordan dette gjøres lenger ned i denne posten.
Jeg kan også skifte bånd på dine spoler om du ønsker det. Du kan da nå ut til meg og avtale dette på forhånd og sende dine spoler til meg i post. Jeg overfører så bånd på spolene og sender dem tilbake til deg.
Mine priser:
Type | Farge | Pris |
Nylon | Sort | 50,- |
Nylon | Sort/Rød | 50,- |
Silke | Sort | 130,- |
Silke | Sort/Rød | Utsolgt. Blir i utgangspunktet ikke importert mer. |
Nylon | Blå/Grønn/Lilla | 155,- |
Maljemontering | | 10,- |
Frakt i post | Fra 27,- |
Du kan også kjøpe selv!
Pelican, selskapet som de aller, aller fleste kjøpte sine blekkbånd fra fra 60 tallet og utover eksisterer fremdeles, og produserer fremdeles fargebånd, men få butikker fører dem. Power.no og TonerWeb.no er blant de få som fører varene deres, men det er ikke alltid de har på lager. Det er også tidvis vanskelig å vite om spolen båndet sitter på vil passe inn i maskinen du har. Mange spole-standarder er ikke lenger i bruk hos Pelican heller, men det er fint mulig å dra båndet fra de moderne spolene over på spolene du har i maskinen.
Disse moderne båndene er helt ok og dekker de fleste behov, men de holder ikke på mye blekk, og det er ofte litt lite bånd per spole. Det finnes også andre bånd som kan gi litt bedre print, men om man bare skal ha ut tekst og man ikke er så nøye på det så funker disse.
Heldigvis finnes det andre kilder til bedre fargebånd også, om du er villig til å importere.
I England har man eksempelvis Mr & Mrs Vintage Typewriter og Charlie Foxtrot Typewriters som begge fører fargebånd. De kan også være behjelpelige til å sørge for at du får båndet på rett spole om du tar kontakt med dem. Utvalget deres av farger er derimot ikke det største, og har du mer spesielle ønsker som varierte farger og stofftyper kan det være du må lenger vekk.
I USA finnes selskapet Ribbons Unlimited. Hva de ikke fører av fargebånd er ikke verdt å ha. Her finner du blå, oransje, rosa, lilla, rød, grønn, brun, svart, svart/rød, svart/grønn, svart/blå osv. De leverer også bånd i nylon, bomull og silke, avhengig av hva du ønsker deg. De fører også de aller, aller fleste spoler om du ikke ønsker å få båndet levert ferdig på spoler. De har ikke den mest avanserte nettsiden, og klarte aldri sette opp funksjonalitet for internasjonal bestilling. Du kan dog ta kontakt med Lanie hos selskapet på lanie@ribbonsunlimited.com og fortelle om hva du ønsker å kjøpe, så hjelper de deg med bestillingen. Såvidt jeg vet kan de også levere store ruller med bånd hvis man spør, men jeg vet at de tar veldig høye summer for denne løsningen.
En siste kilde verdt å nevne er BACO Ribbons. BACO er enda "vanskeligere" å finne da de rett og slett ikke har noen nettside. De tar ordre på epost og betaling via PayPal. For å høre om hva de kan tilby og hva prisene er, når man ut til Charlene Oesch på bacoribbon@sbcglobal.net Hva som skiller BACO ribbons ut fra resten er at mens deres nett-tilstedeværelse ikke er toppen, er båndene deres meget trolig de beste på markedet til prisen de tar. Stykkevise spoler og bånd er kostbare hos BACO, men store ruller på nær 5-600 meter per rull har gunstige priser. Det er BACO jeg importerer fra, så bånd kjøpt fra meg er av nettopp denne kvaliteten.
Er det virkelig forskjell på båndmaterialet?
Bånd leveres som regel i tre forskjellige materialer, der hvert materiale har hver sin egenskap. Det vanligste materialet er nylon. Det er enkelt, billig, og gjør jobben greit. De fleste bruker bare dette fordi det holder. Det holder på en grei mengde blekk og gir en relativt fin print. Det kan dog være stor variasjon i kvaliteten på nylonbånd fra produsent til produsent, og man vet ikke hva man får uten å prøve. Det er ingen spesifikasjon på tekstiltypen i båndet man kan lese om før man kjøper.
Neste i listen er Bomull. Bomull er ofte tykkere og kan holde på en del mer blekk. Det vil følgelig vare noe lenger før du trenger å bytte det ut, men bomull er også et mer skjørt materiale og hvis valsen din er hard og du skriver hardt kan båndet slites ut før det går tomt for blekk.
Mange føler også at bomull kanskje holder på for mye blekk, og at det i en god stund i starten gir rett og slett for tykk print. Noen maskiner slår såpass hardt og greit på papiret at bomull kan i disse tilfeller flyte litt utover og gi litt uklare kanter. Noen maskiner er såkalte 'noiseless' maskiner. Disse fungerer litt annerledes enn andre skrivemaskiner, og måten de skriver på gjør at man faktisk kan ha en fordel av å bruke bomull på disse maskinene. (De er ikke faktisk lydløse, men de er konstruert på en måte som skal sørge for at typearmene ikke slår for hardt inn på valsen).
Det som ansees som valget av høyest kvalitet er silkebånd. Silke er det tynneste materialet, men er også ganske så robust. Det tåler lang bruk, holder på en brukbar mengde blekk, og gir en veldig klar og skarp print av ypperste kvalitet. Fordi det er såpass tynt så er det som regel også plass til mer av det på en gjennomsnittlig spole. Eksempelvis er det som regel plass til rundt 13.7 meter med nylonbånd på en vanlig spole, mens med silkebånd kan du få inn nærmere 16.5 meter.
Under kan du se en sammenligning av de tre forskjellige materialene.
Hvordan kan jeg bytte bånd på spolen selv?
Det kan være en utfordring å få tak i korrekt spole til maskinen din. Det er ikke grusomt mange varianter der ute, men det er fort gjort å gjøre feil. Eksempelvis har de fleste Olympia-maskiner i Norge spolestandard DIN2103, men om du tar kontakt med Ribbons Unlimited og sier du vil ha spoler til Olympia er det fare for at de vil sende deg feil type. Dette fordi Olympia forvirrende nok leverte maskiner med en annen spolestandard til USA enn de gjorde i Europa.
Om du kjøper feil spole, enten med viten og vilje eller ved et uhell, er ikke håpet ute. Du kan relativt enkelt dra det ferske båndet over på de gamle spolene dine. Her er hvordan.
Før vi starter: Latex eller nitrile-hansker kan være lurt. Dette blir veldig fort en veldig grisete affære. Blekket er oljebasert og skal ansees som giftig. Det er ikke farlig å få det på fingrene, men du skal være nøye med håndvasken etterpå for å forsikre seg om at man ved korttenkthet får det i munn eller øyne. Med hansker trenger du ikke tenke så mye på dette etter at du har tatt hanskene av.
Steg 1:
Ta spoler og bånd ut av maskinen. Dette er som regel bare å løfte ut, men noen maskiner har spring-ladede armer som holder inn på båndet. I disse fall drar du bare armene ut før du løfter spolen. På bildet har jeg tatt for meg en spole med fargebånd som egentlig er ubrukt, men så gammelt at blekket er seigt og ubrukelig.
Steg 2:
Dra alt båndet helt av spolen. Dette kan du som regel enkelt gjøre om du setter en tynn stang gjennom midthullet på spolen mens du bare drar ut båndet.
Når du kommer helt til midten av spolen vil du få bråstopp. Her sitter sluttstykket av båndet fast i midten av spolen. Det finnes litt forskjellige tilnærminger til hvordan denne er sikret, men de aller, aller fleste bruker et spisset pilehode som båndet er rett og slett presset igjennom, slik som vist på bildet. Enten om du får fingrene inn til endestykket, eller om du du bruker en tang er det bare å lirke båndet av denne pilen. Du kan bruke litt makt her, men nålen kan bøye seg bakover eller i verste fall brekke, så være litt varsom hvordan du drar i det.
Noen spoler har en metall-spenne som er klipset over og klemmer båndet på plass. Andre har en liten metall-kule som er presset inn i et hull i spolen med båndet klemt mellom hullet og kulen. I de fall der det er en slik metall-kule kan du bare dra båndet rett ut, men vær forsiktig så du ikke mister kulen. Slike små baller har en tendens til å rulle inn under bord og andre møbler og videre helt til Narnia.
Merk: Noen av Remingtons senere maskiner hadde ikke utskiftbare spoler. Her var båndet bare tredd inn i spolehus. På disse må du rett og slett bare tre nytt bånd rett inn på båndhuset i maskinen. Om du studerer hvordan det er gjort fra før er det som regel greit å forstå hvordan det kan gjøres.
Steg 3:
Ta det ene endestykket på det ferske båndet ditt og før det inn på spolen du vil ha båndet på. Bruk en finger til å presse båndet ned mot pilehodet, og dra så i båndet så pilen presses gjennom stoffet. Jo mer på midten av båndet du treffer, jo bedre, men det er ikke kritisk å treffe presist her.
Har du bånd med flere farger på kan det være lurt å tenke seg om to ganger hvilken vei du trer båndet. I bildet til venstre peker pilen opp, og båndet vil bli trukket med klokka rundt spolen. Om denne spolen slik jeg monterer båndet her settes på venstre side av maskinen er de fleste maskiner etter 1930 og nyere være orientert slik at det svarte kommer øverst. Noen eldre maskiner vil at båndet dras gjennom båndvibratoren på en måte som vil kreve at denne spolen slik jeg monterer båndet her måtte blitt satt på høyre side.
Når båndet er festet er det bare å begynne å surre spolen rundt og rundt for å spinne båndet inn på spolen. Med jevne mellomrom kan du godt dra litt ekstra i båndet for å 'stramme' det på spolen. Dette gjør at du får plass til mer bånd på spolen, men har generelt også en positiv effekt for hvordan båndet oppfører seg når det dras frem av maskinen.
Steg 4:
Hurra! Du har omsider nå fått fylt spolen med ferskt fargebånd. Det er nå tid for å sørge for at den ytterste, løse enden settes korrekt på en motliggende spole. Her gjelder det å tenke på at både venstre og høyre spole spinner samme vei.
Steg 5:
De fleste av de mer moderne maskiner er satt til at båndet skal gå ut og over fra venstre side av den venstre spolen, skal gå inn på oversiden og over mot høyre på den høyre spolen, slik som illustrert med bildet til høyre. (Her tatt fra et annet sett med spoler og bånd). Noen få maskiner gjør det allikevel motsatt.
Om du tenker at båndet skal settes på slik som dette kan du se på den høyre spolen og sørge for at pilehodet er på topp og peker til høyre. Du kan så tre båndet ned på pilen her og begynne å rotere spolen noen hakk med klokken for å få båndet ordentlig inn på båndet.
Steg 6 (ikke alltid nødvendig):
De fleste maskiner har funksjonalitet for å bytte om på hvilken retning båndet dras når slutten på båndet nås. Noen maskiner gjør dette ved å ha en liten springladet arm som hviler inn på båndet i spolen mens du skriver. Når denne armen kommer så langt inn at den nesten kommer borti senter av spolen, trigges en mekanisme som reverserer hvilken spole som drar i båndet, noe som effektivt snur på hvilken vei båndet går.
Andre maskiner gjør dette ved at båndet føres gjennom noen fingre eller ledere på vei til båndvibratoren. Når enden på spolen er nådd vil båndet dras strammere og strammere, noe som vil dra fingrene til siden. Når fingrene er dratt helt til siden trigges reverseringsmekanismen og båndet snur.
Mange maskiner gjør dette fint uten noe mer hokus pokus, men noen maskiner trenger hjelp. Dette gjør de via noe som kalles maljer, eller på engelsk eyelets.
Dette er metallbiter som presses inn på og festes like ved endene på båndet. Disse er nødvendig for enkelte maskiner ved at de hekter seg fast i spor båndet går igjennom, og skaper motstand. Det drar sporene til siden, og trigger en reverseringsmekanisme. Det er mange måter å gjøre dette på. Noen maljer lar seg presse enkelt på, mens andre trenger en maljetang. Det er ikke nødvendig å lete etter maljer spesielt laget for fargebånd. Jeg tror ikke en gang det finnes. Man kan bare gå til Biltema eller til og med sybutikker.
Commentaires