
De første steg
Det er mange som ønsker å skaffe seg en skrivemaskin til sine kreative prosjekter. Det er flere fordeler med å skaffe en som strekker seg lenger forbi 'det hadde vært artig fordi det er annerledes' enn man først kan tro.
Men før man kan komme i gang så må man faktisk skaffe en maskin, og det er ikke bare-bare. Hvis du ikke har hatt noen skrivemaskin før så er det ikke bare å sette seg ned foran en og umiddelbart vite hva som er hva og hvordan man kan forvente at det skal gå for seg. Som regel er det ikke noe hjelp i de som selger dem heller, fordi de fleste selger bare noe de har funnet på loftet eller i et dødsbo og kan ingenting om dem de heller. "Selges som den er" ser man ofte i annonser, så vel som "vet ingenting om den" og i verre tilfeller "ser ut til å fungere" selv om den viser seg å ikke gjøre det.
Så her kommer en guide til ting du bør kontrollere med maskinen før du kjøper hvis du vil kjøpe noe som du vil være sikker på er 100%. Før vi kommer helt i gang vil jeg benytte anledningen til å si at jeg tidvis legger ut maskiner jeg har restaurert for salg i min butikk på nettsiden, så hvis du er ute etter en maskin som er garantert funksjonell og klart til bruk fra første stund er det bare å ta en titt om det er noe i inventaret. Du kan også ta kontakt og spørre om du har spesifikke ønsker.
Forberedelser
Før du drar hjemmefra bør du ha med deg et ark eller to som du kan bruke i test. Mange selgere har ark hjemme, så hvis du besøker noen for å se på en maskin kan du alltids spørre. Spørsmålet tar dog ofte folk på sengen og de vet ikke helt hvor de har, og om de har. Da vil vedkommende enten begynne å fyke rundt for å finne noe, og du står og venter. Kanskje kommer de tilbake med noe som ikke er ideelt for testing, som for eksempel en brukt og opprevet konvolutt.

Du kan også prøve å slå opp informasjon om modellen du skal se på på forhånd i samlerblogger og lignende for å se om du finner noe informasjon om maskinen. Noen maskiner er beryktet for bestemte typer problemer som kan være kjekke å være klar over på forhånd. Spesielt lurt kan det være å se om du kan finne bruksanvisning til modellen du skal se på i et av arkivene online for bruksanvisninger. Richard Polt i USA har et stort arkiv av digitaliserte bruksanvisninger for en lang rekke modeller du kan se på blant annet.
Gjennomgang
Du sitter nå foran maskinen og er klar til å begynne. Her er en sjekkliste av ting du kan kontrollere. Jeg kommer ikke til å ta for meg hva som potensielt kan være årsaken til at hver av de forskjellige tingene kan oppstå, men hvis det er noen typiske misforståelser rundt hvordan maskinen brukes så skal jeg prøve å liste dem opp.
Forskjellige maskiner har mye av de samme funksjonene, men mange av dem har dem plassert på forskjellige steder og gjennom forskjellige løsninger. Dette er hvorfor det er lurt å se om du finner bruksanvisning for maskinen du skal se på på forhånd så du kan slå opp hvor funksjonene befinner seg.
1: Sett inn pair: Sett papiret du tok med bak valsen og begynn å dra på knotten for å trekke papiret inn.
Hva skal skje: Papiret skal bli dratt inn og dukke opp på forsiden av valsen, klar til å bli skrevet på.
Typiske misforståelser: Hvis papirlåsen er løst ut vil ikke maskinen kunne gripe tak i papiret og ingenting vil skje. Dette kan du teste ved at hvis du klarer å skyve papiret manuelt langt inn under valsen så betyr det at papirlåsen er løst ut. Det skal stoppe opp ganske tidlig.
2: Skyv vognen til start (altså til høyre slik at den er klar for å bli skrevet på fra første linje.
Hva skal skje: Vognen skal gli uten mye motstand med din hånd uten at du skal måtte dra inn noen spak eller trykke inn noen knapp. Den skal komme helt til hvor venstre margin er satt før det blir bråstopp. De fleste nyere modeller (50/60-tallet og opp) vil ha en funksjon kalt en 'silent return spring' som skal gjøre at maskinen glir stille tilbake til start når man drar vognen til sides. Hvis disse modellene lager en hakkende lyd når du drar den tilbake kan dette være en indikator på at denne fjæren enten er borte, eller sitter fast i grums. Det er ikke noe som hindrer bruk, men det er noe som potensielt kan slite på maskinens tannhjul over tid om man fortsetter å bruke den slik. Eldre maskiner har ikke alltid slike fjøringer og kan lage litt slike hakkende lyder når man drar den tilbake. Forestill deg at en gripearm på et tannhjul hopper opp og ned hver gang en tann spinner tilbake forbi den så klarer du sikkert å se for deg lyden.
Typiske misforståelser: Maskiner har marginer som begrenser hvor langt frem og tilbake vognen kan gli. Disse stilles forskjellig på forskjellige maskier så slå opp i bruksanvisning for å se detaljer om maskinen du ser på. Hvis maskinen glir fint tilbake til ett bestemt punkt som ikke er helt tilbake til starten av valsen er sannsynligheten stor for at det er en margin i veien. Vogner kan også være låst med vognlåser som sikrer vognen i transport. Dette er også en av sakene det er lurt å slå opp i en bruksanvisning hvor befinner seg da få produsenter brukte helt samme løsning for nettopp dette. Hvis denne låsen er engasjert vil vognen være midtstilt og ikke mulig å få flyttet ut av den posisjonen. Den vil da som regel oppleves som "låst", men ikke "limt".
3: Begynn å trykke på tastene.
Hva skal skje: Typearmene skal svinge opp mot valsen, båndvibratoren skal løfte seg opp, og typen skal treffe valsen med nok kraft til at det legger igjen merke i papiret. Er det ikke farge igjen i blekkbåndet skal det allikevel være mulig å se et relieff av bokstaven på papiret. Alle komponentene skal så falle ned tilbake til hvor de var, og vognen skal også klikke ett enkelt hakk til siden.
Typiske misforståelser: Hvis typearmene begynner å svinge opp, men stopper brått opp midtveis og faller tilbake til start kan det være at en vognlås låser systemet. Det kan også være en marginlås blir holdt inne, enten gjennom grums eller fordi vognen er helt inntil høyre margin.
Hvis typearmen treffer valsen, men faller ikke tilbake til hvilen er det sannsynlig at det er grums i segmentet som gjør at den ikke beveger seg fritt. Dette er mulig å rense ut med rette teknikker. Den kan også sette seg fast imellom typearmlederen fordi armen har fått en bøy på seg som kan være nær usynlig.
4: Trykk på mellomromstasten
Hva skal skje: Vognen skal hoppe ett enkelt hakk til sides så lenge den ikke er klint til høyre margin. Det er greit å kontrollere den uavhengig av bokstavtastene da noen maskiner har uavhengig mekanisme til fremrykket på mellomromstasten fra bokstavtastene.
Typiske misforståelser: Ingen andre enn vognlås.
5: Kontroller hver enkelt bokstavtast
Hva skal skje: Alle bokstavtaster og tall-taster skal svinge opp én typearm. Alle typearmer skal falle tilbake til hvilen av seg selv når du slipper tasten.
Typiske misforståelser: Marginlås og vognlås som nevnt.
6: Trykk på tilbakerykkstast. (Tasten har gjerne enten en pil som peker bakover, eller ofte på eldre modeller teksten "tilbakerykk" eller "Rückstaste" da mange kom rett fra tyskland uten oversetting på disse tastene).
Hva skal skje: Vognen skal hoppe ett enkelt hakk tilbake.
Typiske misforståelser: Ingen som ikke vil være avklart innen nå.
7: Bruk returarmen til å lage ny linje
Hva skal skje: Valsen skal spinne rundt med nøyaktig én linje. Om du lager noen enkle tegn på papiret, lager ny linje og gjentar prosessen, skal det være konsekvent like mye avstand mellom tegnene i hver nye linje. Mange maskiner har støtte for forskjellig linjeavstand. Du kan kontrollere at dette fungerer ved å flippe/rotere denne bryteren på din maskin og se at det konsekvent påvirker returarmens funksjon. Rådslå med bruksanvisning for å finne denne spaken/knotten.
Typiske misforståelser: Mange maskiner har støtte for å definere forskjellige linjeavstander, så om din har mye rom mellom hver linje kan det være den er innstilt på noe annet enn enkel linjeavstand. Slå opp i bruksanvisning for å gjøre deg kjent med denne funksjonaliteten. Det viktigste på dette steget er bare å kontrollere at avstanden er konsekvent, og at den faktisk lager nye linjer.
8: Flipp bryter for fargevalg
Hva skal skje: Noen maskiner har støtte for bruk av fargebånd med to farger. Disse vil ha en spak, som regel ved tastaturet, men andre ganger et annet sted på maskinen, med fargeindikatorer svart, hvit og rød ved seg. Å flippe denne mellom svart og rød skal gjøre at båndvibrator løfter seg opp slik at typen treffer enten på øvre halvdel av båndet, eller nedre.
Typiske misforståelser: Noen ganger kan maskiner ha ved et uhell blitt satt på hvit innstilling. Dette er stensil-modus og kobler ut båndvibrator fra mekanismene. Dette forhindrer båndet i å løfte seg opp og gjør at typene treffer papiret uten bånd imellom seg. Dette er 'by design' og korrekt atferd. Pass på at spaken er satt på en farge når du tester, og at du får forskjellig høyde på vibratoren med forskjellig innstilling.
Ytterligere funksjoner

Vi har nå tatt for oss "kjernefunksjonaliteten" til en skrivemaskin. Hvis alle disse punktene fungerer vil du ha en maskin som det går fint an å skrive masse på. Allikevel er det ofte mange flere funksjoner på en skrivemaskin som er "nice to have", men som ikke er et absolutt must for å være god i bruk. Noen maskiner kommer med forskjellige typer tabulatorer, men det er svært få som har genuint bruk for tabulator i en skrivemaskin i dag. Dette var noe man brukte for å lage tabeller på ark, og de fleste som bruker skrivemaskiner i dag har kreative motivasjoner. Ikke en plan om å føre budsjett og regnskap.
Noen tabulatorer fungerer med fysiske små pins som settes og flyttes på baksiden av maskinen. I noen fall har disse pinsene falt ut fra vognen og det er et redusert antall pins å se. Noen kan til og med ha mistet alle. Da vil ikke tabulator kunne gjøre det den skal. Andre maskiner har ferdig installerte tabulator pins på hver eneste stopp-punkt i maskinen, som kan enten løftes eller senkes gjennom bruk av taster eller spaker på tastaturet. Gjerne definert med enten tegnet + eller -, "set" eller "clear", "sett" eller "fjern", osv. Er det viktig for deg at disse er intakt bør du kontrollere bruken av både + og - på et gitt sted på vognen. Se at tabulatortasten rykker vognen til dette punktet eller forbi det avhengig av om du setter et tabulatorpunkt, eller fjerner det.
Det er også andre funksjoner som linjelås. Dette er en egenskap alle maskiner har som gjør at valsen "klikker" på plass når den roteres. Dette sørger for konsekvente fremrykk i linjene som gjør det enklere å ha jevn linjeavstand. Noen maskiner har støtte for å løse ut denne "klikkingen" så man har fri evne til å justere veldig fint hvor på et papir man skriver. Dette var funksjonalitet for å fylle ut skjema. Du kunne da bruke denne egenskapen for å skrive på forhåndsdefinerte linjer på papiret. Igjen ikke en funksjon mange har bruk for i dag, men om man er ute etter en 100% intakt maskin er det også noe du kan se på. Undersøk bruksanvisning for å se hvor denne spaken kan være om det er viktig for deg.
Enkelte store skrivebordsmodeller kan ha hva man kaller en papirinnmatingsspak. Dette er en egen spak som fremmer valse et nøyaktig antall rader med ett trekk. Dette er ikke noe vi ser ofte i Norge, men mange entuisaster ser på det som et veldig kult ekstra. Det er noe tilfredsstillende med å bare trekke i en spak og se papiret smelle inn rett på riktig linje på papiret, med samme mengde mellomrom mot øvre kant på papiret. Igjen ikke en nødvendig funksjon å ha, men verdt å kontrollere at fungerer om du er så heldig at du ser på en slik maskin nå.
For ytterligere informasjon om maskin-inspeksjon og mer om hva slags maskin som kan være rett for deg, kan du ta en titt på en tidligere bloggpost som går inn på tema, dog i en mindre strukturert form enn jeg har tatt for meg her.
Comments